Loginstatus

 
 

LoopkalenderLoopFestival Leidsche Rijn 2017

 

Foto's

U bent hier: Home › allerlei › Schotse hooglanden

Schotse hooglanden

Running the Highlands Schotland
 
De laatste jaren heb ik mij als hardloper steeds meer gericht op trailrunning. Onder invloed van Mary-Lou begon ik steeds meer van het asfalt af te gaan en meer letterlijk in het groen te lopen. Dit beviel mij uitstekend. Lekker genieten van de natuur en alles wat daarbij hoort. Ruim een jaar geleden vroeg Mary-Lou aan mij of ik met haar mee wilde naar Schotland om daar de “Run Up the Highlands" tocht te doen. Lekker trailrunnen in de woeste wildernis van de Schotse hooglanden. Even 200km in 6 dagen weglopen. Lekker mogelijk iedere dag in de Schotse regen rennen en kletsnat worden. Jezelf flink afmatten omdat er duizenden hoogtemeters overwonnen moeten worden. Gemiddeld iedere dag meer dan 30 kilometer onder de voetjes vandaan lopen. En diezelfde voetjes kapot lopen door al het water. Misschien jezelf wel een blessure aanlopen!
Tuurlijk, doen we even. Dus niet.
 
De “Run Up the Highlands" trail is een tocht georganiseerd door een Schotse organisatie ‘Running the Highlands’, gespecialiseerd in hardloop vakanties door Schotland. Het is een kleinschalige organisatie. Specifiek deze tocht is dit jaar maar eenmaal georganiseerd.  Ook kunnen er maar 10 lopers mee. Redelijk uniek dus. De organisatie regelt alles (hotel, vervoer, eten en drinken, bagage etc.), je hoeft als loper dan ook "alleen maar" te lopen. Meer informatie vind je op www.http://runningthehighlands.com.
 
Toen ik deze vraag na enkele weken (!) aan mijn vrouw Saskia voorlegde waren zinssnedes als "Dat ga je niet doen", "Je bent niet wijs" en "Is het dan nooit genoeg?" een aantal dagen de meest gehoorde klanken in huize Wijnands. Maar mijn Saskia gaf uiteindelijk wel de doorslag. Zij was het die mij overhaalde om te gaan. Zij zei dat ik dit moest doen. Een "once in a lifetime opportunity".
 
Uiteindelijk koste het mij 4 maanden om een antwoord op deze vraag te kunnen geven maar heb ja gezegd vanwege de unieke ervaring die je gaat krijgen. Althans daar ging ik vanuit.
Maanden geleden begonnen met de voorbereiding. Een beetje op de achtergrond begonnen Mary-Lou en ik (en soms Saskia)  trails te lopen in Schoorl en de Utrechtse Heuvelrug. Op de vroege zondagochtend kilometers maken, kilometers maken en kilometers maken.. Je voeten en enkels nog meer wennen aan de wisselende ondergronden door te lopen op het strand, in het bos, door de duinen etc. Daarnaast ook nog extra aandacht gegeven aan mijn core door 3x in de week allerlei lugubere oefeningen op de grond te doen. Of we hiermee goed voorbereid waren? Tja, hoe bereid je je voor op zo iets?
 
Vrijdag 22 september was het zover. Vliegen naar Edinburgh waar Mary-Lou en ik nog een nachtje in een hotel zouden verblijven om op zaterdag in de vroege ochtend te beginnen aan ons avontuur. De vrijdagmiddag spendeerden we onze tijd in het toeristische deel en genoten van een echte traditionele pie als avondmaaltijd. De volgende ochtend was de start ietwat anders dan verwacht omdat we eerst dik 2 uur in de bus zaten om naar het startpunt (Alyth, ong. 100 km. boven Edinburgh) gebracht te worden maar dat mocht de pret niet drukken.
We begonnen de tocht met totaal 10 lopers en 2 gidsen (deze werden om de 2 dagen afgewisseld voor 2 verse gidsen). Allemaal hardloopgekken! 4 mannen en 6 vrouwen uit Engeland, Canada en Nederland. We gaan bijna 200 km. lopen dwars door Schotlands grootste nationale park Cairngorms helemaal door naar de noordkust Spey Bay vlakbij Fochabers. Gemiddelde afstand per dag meer dan 30 km. met als klapper een (bijna) marathon afstand op dag 5.
Hoe de dagen zijn verlopen kun je lezen op de blog die Mary-Lou heeft bijgehouden (http://marylouontrails.blogspot.nl/). Zes dagen later heb ik volgens mijn horloge 198,93 kilometer weggerend en 4819 hoogtemeters overwonnen. We eindigen in Spey Bay letterlijk op het strand. Verder kon je niet. Wat wij natuurlijk wel deden door een frisse duik in de ijskoude zee als beloning voor onze prestatie! Daarna felicitaties, en een toost met Prosecco (lekker hoor na 37 km!). Met 10 lopers gestart en ook alle 10 geëindigd (en de 2 gidsen). Gelukkig geen rare dingen gebeurd onderweg. Iedereen heeft de tocht meer dan goed doorstaan. Complimenten voor allen!
De omstandigheden waren voor ons als lopers bijna ideaal. Temperatuur tussen de 10 en 15 graden en slechts 1 dag regen. Alleen een zeer natte bodem door de enorme hoeveelheid regen die de weken ervoor in Schotland is gevallen. Gevolg iedere dag natte schoenen en voeten.
Terug naar hotel met de bus om de volgende ochtend met dezelfde bus helemaal terug naar Edinburgh gebracht te worden. Een tochtje van 3,5 uur. Vliegtuig in terug naar huis. Moe.
 
Het is inderdaad een unieke ervaring geworden. Een week om nooit meer te vergeten. Prachtig land, geweldig mooie woeste natuur met afwisseling van mooie oude bossen, weide uitgestrekte graslanden, prachtige landschap doorkruisende riviertjes en beekjes en rotsige heuvels. Ik heb ervan genoten!
 
Als laatste: Mary-Lou dank!!!
 
Rens Wijnands

   
Aanmelden nieuwe leden

« Januari 2019 »
M D W D V Z Z
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

 

Zoek in site


Powered by: Club Webware

Ogenblik a.u.b. ...